Paspatur Güneşle Buluşuyor

Paspatur Çarşısı; ‘Eski Kent’ olarak da adlandırılan ve her yıl binlerce turistin ziyaret durakları arasında bulunan, Fethiye'nin en eski yerleşim noktalarından biridir. Kentsel belleğimizde Paspatur Çarşısı pencere önlerindeki saksı çiçekleriyle süslenmiş, ahşap cumbalı evleriyle canlanıyor. Ancak ne yazık ki bu izler, Paspatur’u daha öncesinde bilenler için geçerli. Burayı kullanan, burada iş yapan, burayı yasayan herkes de kabul etmektedir ki zaman içinde çarşının bu kimliğine büyük saygısızlıklar yapılmıştır. Konumunun merkezi ve alışılagelmiş geçiş güzergahında olması nedeniyle çarşı değerini elbette koruyacaktır. Fakat o kadar kimliği dışında müdahaleler yapılmıştır ki çarşıya kimlik kazandıran bu otantik yapılar, çarşı ürünlerinin gerisinde kalmıştır. Çeşitlilik belki çarşı kültürünün bir gerekliliği olabilir fakat burada çeşitlilik bir karmaşaya dönüşmüş durumdadır. Bireysel olarak buradaki karmaşadan her kesim şikayetçidir.

Bu sebeple bu çarşı için sorumluluklarımızı anımsamamız ve üzerimize düşenleri yapmamız gerekmektedir. Ve en önemli görev de burada bulunan mülk sahiplerine ve iş sahiplerine düşmektedir. Her sezon öncesi “Paspatur İçin Yapılması Gerekenler” adıyla toplantılar düzenlenmiş, alınan kararlar belediyeye iletilmiş, ancak bu uğraşlar toplantılardan öteye gidememiştir. Bu yıl sezon açılışı gecikmiş olsa da Paspatur sezon hazırlıklarını sürdürmekte ve son düzenlemeler yapılmaktadır.

Sezon hareketliliğinde çarşıdaki bu olumsuzluklar belki de çok fark edilmiyor olabilir. Ancak  çarşının sakinleştiği dönemde göze çarpan yanlış müdahaleler, plansız, gelişigüzel yapılmış tente, çadır, pergola  uygulamaları, tabelalardaki çarpıklıklar daha fazla rahatsızlık vermekte. Bugünlerde yine böyle bir hazırlık dönemindeyken, barların bulunduğu sokağın üzerini kaplayan tente ve demirlerin işletmeciler tarafından kesilerek çıkartıldığını görmek bizleri çok mutlu etmiştir. Paspatur’dan gökyüzünü görmenin keyfini umut veren bir başlangıç olarak görüyor ve bu davranışı daha da cesaretlendirmek için işletme sahiplerine teşekkür ediyoruz. Umuyoruz ki bu başlangıç, Paspatur’da binalara ve sokaklara yapılan eklentilerin çıkarılması için öncü bir hareket olur. Bu şekliyle kullanımın buradaki işletmelere de uzun vadede değer katacağını biliyoruz. Eminiz ki gökyüzünün açık kalması ve temiz hava sirkülasyonunun sağlanabiliyor olması, kirlenmiş tente ve demirlerin, kirlenmiş gölge ve şemsiye etkisinden daha fazla kazandıracaktır.

Tabii bu çabaların daha organize olarak yapılması gerekmektedir. Bu yüzden de idarelerin burası ile ilgili sorumlulukları vardır. Daha önceki yıllarda da yapmış olduğumuz önerilerde burası için bir tabela standardı bir ürün sergileme saha sınırlandırması getirilmesi zorunluluktur. Kent mobilyaları ve ışıklandırma buranın otantik dokusuna uygun olarak bir dil birliği içersinde yapılmalıdır.

Buranın tarihi dokusuna yapılmış gelişigüzel müdahaleler her ne kadar imar barışı ile yasallaşmış olsa da, buranın yaşayanları ve esnafları gelecekleri adına burada böyle bir çalışmanın gönüllüleri olmalıdırlar.

İç içe yasamın sınırlanarak devam edeceği yeni dünya yasam düzeninde, kalabalığın sirkülasyonunda fark edilmeyen bu eksikliklerin bu dönemlerde ziyaretçilerini daha çok rahatsız edeceği unutulmamalıdır.

Bu farkındalıkla burada bir başlangıç olarak görülen tentelerin ve demirlerin kaldırılması kararını çok olumlu bulduğumuzu ve işletme sahiplerinden daha fazlasını beklediğimizi ilave ederek Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği olarak teşekkür etmek istedik. Paspatur’un diğer sokaklarına ve binalarına sıçrayacak bir hareket olmasını temenni ediyoruz.